Destillerier


For blot et par årtier siden var der kun enkelte prikker på Danmarkskortet over spiritusproducenter og destillerier. Siden er de skudt frem i hver en afkrog af landet og dermed også tæt på, hvor du befinder dig lige nu. Dan dig et overblik nedenfor og find information om de enkelte virksomheder i menuen til venstre.

Kort over danske Destillerier & Spiritusproducenter

Kort over danske destillerier & Spiritusproducenter

Hent større oversigt her / Click here for enlarged map

Der var engang et land, hvor ingen hjemlig gin var at finde på butikshylderne, hvor årtier var gået uden whiskyproduktion og hvor selv den nationale spiritus, akvavit, blev destilleret under monopol på ganske få fabrikker. Og det er ikke engang ret lang tid siden. Nu findes der destillerier og spiritusproducenter overalt i Danmark. Alene fra 2017 til 2020 steg antallet fra 34 til 73. I samme periode kom der mere end dobbelt så mange ansatte til, og mængden af alkohol, der løb fra kedlerne, blev tredoblet.

Fortællingen om danskproduceret spiritus har dermed udviklet sig til et sandt eventyr. Et eventyr, som blev indledt af få, isolerede og visionære entreprenører og udbygget med den parallelle fortælling om det nye nordiske køkken som en global kulinarisk trendsætter i årene efter finanskrisen. Nu skrives der nærmest dagligt nye sider i eventyret. Men aktørerne er den samme slags mennesker som i begyndelsen af beretningen: ildsjæle, drevet af præcis de principper om detaljeret viden, fri innovation og økologisk fokus på lokale råvarer, der i forvejen definerer Danmark ude i den store verden. Nu hældes de principper på flaske overalt i landet.

Her på siden kan du finde beskrivelser af alle de danske spiritusproducenter og destillerer, så du kan lave en indkøbsliste og planlægge et besøg hos en af de mange virksomheder, hvor dørene er slået op til rundvisninger, smagninger og for nogles vedkommende endda også spisning og overnatning. Uanset hvor du befinder dig i vores lille land, er der nemlig et sted lige ved siden af dig, hvor endnu et berusende kapitel i det store, danske spirituseventyr er ved at blive skrevet lige nu, og du er meget velkommen til at læse med.