Brænderiet Enghaven (4)


INSPIRATION OG INNOVATION VED RANDERS FJORD 

Brænderiet Enghaven er et strålende eksempel på, hvordan de nye, danske destillerier har ladet sig inspirere både af hinanden og af historien. Esben Moestrup læste i 2007 en artikel om Braunstein Destilleri, og det fik ham til sammen med sin far, Erik, og sin ven, Mikkel Nordkvist, at stifte deres eget brænderi i oktober samme år. 

Erik og Esben er henholdsvis fjerde og femte generation på slægtsgården, der har givet navn til virksomheden (og som de siden 2018 har drevet uden Mikkel). Den blev opført i 1812 af Christian Boldsen for de værdier, som Kong Frederik VI lod ham beholde, efter at Boldsen havde kapret et af fjendens skibe under den dansk-svenske krig. Dengang havde Danmark mistet en stor del af sin flåde til englænderne, og kongen benyttede sig derfor af såkaldte kapere – en slags statsfinansierede sørøvere – til nålestiksoperationer til søs. En sådan var Boldsen, og derfor har et af de vigtigste produkter for Brænderiet Enghaven naturligvis været rom, blandt andet den succefulde Black Strap, lavet sammen med 1423 World Class Spirits fra Odense. Og lige så naturligt arbejdes der med hårdt arbejde og stolthed over at opdyrke egne, lokale råvarer. For det var præcis dén tanke, der fik Boldsen til at gøre Enghaven til en veldrevet gård, her i landsbyen Mellerup på nordsiden af Randers Fjord. 

I begyndelsen havde Brænderiet Enghaven mest fokus på frugtbrændevin, blandt andet baseret på Filippa-æbler dyrket på egen plantage og hos andre, omhyggeligt udvalgte, lokale frugtavlere. Siden kom rom altså til, og fra 2014, i samarbejde med Aarhus Bryghus, whisky. Alt sammen fortyndet med kildevand fra egen grund. Og alt sammen produceret med stor nysgerrighed i forhold til alternative metoder. Således har Enghaven sin egen, specialdesignede mæsketromle, der kan rumme 300 kg af det korn, der i vid udstrækning dyrkes på egne marker. Og gæring af såvel frugt til brændevin som urt til whisky foregår med både skræl og skaller, lidt som den traditionelle, irske ”pot still”-proces, hvor der både bruges maltet og umaltet korn undervejs. 

Brænderiet Enghaven udfører mange opgaver for andre, private virksomheder. Og akkurat som Esben i sin tid blev inspireret af beretningen om Braunstein, har han også selv siden ikke bare inspireret andre destillatører, men også hjulpet Njord Gin i gang, inden de selv fik deres eget destilleri på havnen i Aarhus. 

Main products

Rom, Whisky og Vodka.

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Yes

Boutique with fixed opening hours: Yes

Webshop: No International shipping: No

Cafe or restaurant: Yes

Venue for other events, concerts, etc.: No

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Brænderiet Enghaven

Amtsvejen 133, Mellerup

DK - 8930 Randers NØ

Tlf: +45 5186 0206

Mail: Brænderiet Enghaven

Web: Brænderiet Enghaven