Hjortu Destilleri (74)


GÆR OG MAJS PÅ DANSK 

Whisky er smagsmæssigt én af verdens mest komplekse oplevelser. Men i forhold til ingredienser er det en uhyre simpel spiritus: Vand, korn og gær er de eneste tilladte råvarer. Af de tre er det først i nyere tid, at der er kommet fokus på gærens indvirkning på det endelige produkt. Men det er til gengæld et fokus, der er fundament for Hjortu Destilleri, som laver 100% dansk bourbon-inspireret whisky (i USA, som har patent på bourbon-betegnesen, men ikke processen, ville man i øvrigt stave det ”whiskey”). 

Det lille destilleri lidt uden for Viborg kan ikke konkurrere med de store destillerier på kvantitet, men søger at kombinere det traditionelle whiskyhåndværk med videnskab og innovation, ikke mindst hvad angår arbejdet med gærstammer. Derfor har de noget så sjældent som en decideret gærmand, en ”master yeaster”, Niels Lyngkjær, der med sit arbejde sikrer, at gæren – i lighed med de øvrige råvarer – er dansk og at den er god. Han indsamler stammerne i den danske natur til test og udvikling. Hvis de lever op til de skrappe krav, indgår de i Hjortus produktion, hvor de på hver deres måde kan skænke de endelige varer forskellige smagsnoter, som de ellers ikke ville have haft. 

Mens whisky typisk laves på byg, er bourbon i amerikansk lovgivning blandt andet kendetegnet ved mindstekravet om et kornindhold på 51% majs. Det er en afgrøde, som i 1980 lagde beslag på blot 11.000 hektar i Danmark. Siden er klimaet gradvist blevet varmere, og nu dækker vores hjemlige majsmarker et samlet areal på 20 gange så meget. Og også hvad angår denne råvare, er de i alt fire mænd, der står bag Hjortu, involverede, teoretisk og praktisk.  

Alt sammen handler for dem nemlig om at finde ud af, hvad der skal til for at lave den bedste og mest spændende whisky. Ikke om, hvordan de bliver de største. 

Main products

100% dansk bourbon-inspireret whisky.

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Only by appointment

Boutique with fixed opening hours: No

Webshop: No

Cafe or restaurant: No

Venue for other events, concerts, etc.: No

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Hjortu Destilleri

Niels Pedersens Alle 2

DK - 8830 Tjele

Tlf: Ikke oplyst

Mail: Kontakt

Web: Hjortu