Altinget: Drukfri Ungdom: Udnyt coronaramt festkultur til at begrænse unges druk

Drukfri Ungdom: Udnyt coronaramt festkultur til at begrænse unges druk

Regeringen og Folketinget bør bruge muligheden for at skabe en langsigtet, markant ændring af unges alkoholkultur ved at bruge et af de mest effektive greb i værktøjskassen: En 18-års aldersgrænse for køb af alle slags alkohol, skriver organisationerne bag initiativet Drukfri Ungdom.

Skoleklokkerne har netop ringet ind for de tusindvis af unge, der har første skoledag på en ungdomsuddannelse.

For mange af dem kommer uddannelsesstarten også til at være lig med fest og alkohol. Danske unge drikker tidligere, oftere og mere ad gangen end unge i andre europæiske lande, og alkoholforbruget tager for alvor fart i overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne.

Derfor er det også godt, at klokken ringer ind for regeringen, som et flertal i Folketinget har pålagt at fremlægge en forebyggelsesplan for unges alkoholforbrug, inden året er omme. I Drukfri Ungdom – et initiativ af 25 organisationer – er vi virkelig glade for udsigten til en forebyggelsesplan, og vi håber inderligt, at den kommer til at indeholde en ensartet aldersgrænse for køb af alkohol på 18 år.

Vi håber, at regeringen og Folketinget griber chancen og med forebyggelsesplanen tager et stort og vigtigt skridt til en reel ændring af unges alkoholkultur, som er helt afgørende for at skabe en sundere, tryggere og mere lige ungdom for kommende generationer.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, vil den kulturændring ikke komme hverken af sig selv eller med gode intentioner. Og derfor er det altafgørende, at vores lovgivning går forrest for at skubbe til den udvikling.

Al evidens og erfaringer peger på aldersgrænsen
Vi ved godt, at en højere aldersgrænse ikke kommer til at ændre alt med et fingerknips. Og den kommer heller ikke til at betyde, at unge under 18 år vil stoppe med at drikke alkohol. Men al evidens og alle erfaringer viser, at en 18-årsgrænse er en helt afgørende løftestang og kickstarter for en ændret alkoholkultur, som betyder senere debutalder, og at de yngste vil drikke mindre.

I Drukfri Ungdom drømmer vi om, at kommende ungdomsgenerationer ikke har alkohol som en ufravigelig del af fællesskabet. Hvor det at starte på en ungdomsuddannelse ikke er forbundet med en massiv forventning om at skrue op for alkoholforbruget, og hvor ingen unge oplever et pres om at drikke for at være med socialt.

Læs hele debatindlægget her