Debat i JP: Drop corona-passet den 1. juli

Det er godt at være forsigtig, men oplevelsesindustrien betaler en høj pris, når Danmark bliver overforsigtig. Langt de fleste lande i Europa forlanger ikke coronapas for at sætte sig i en restaurant, bar eller café – kun Østrig og Norge følger Danmarks eksempel.

Corona-passet har vist sig at være et værktøj til at åbne Danmark uden at risikere smitte på serveringssteder, konferencer, fodboldstadioner og andre dele af oplevelsesindustrien. Men nu når smittetallene styrtdykker, og over halvdelen af befolkningen – herunder sårbare, ældre og den meget omtalte milepælsgruppe på +50 år – har fået vaccinen, er den mest mærkbare effekt af coronapasset desværre, at det truer stribevis af virksomheder i oplevelseserhvervene på livet.

Coronapasset afholder impulsive gæster, der endnu ikke er vaccinerede eller mangler en frisk test, fra at tage på restaurantbesøg, i tivoli eller til koncert. På restauranter udgør de spontane gæster 60% af de besøgende, og de økonomiske tab relateret til kravet om coronapas løber derfor op i adskillige millioner kroner hver dag. Ud over det økonomiske minus pga. mistede gæster har virksomhederne også store udgifter til kontrol af hver eneste gæst.

Sommermånederne er højsæson for restaurationer, spillesteder, forlystelsesparker etc., men sådan bliver det ikke i år med kravet om minutiøs paskontrol af samtlige gæster. Især juli måned ventes at blive særdeles udfordrende for oplevelsesindustrien – særligt i de store byer, hvor antallet af internationale turister ventes at skrabe bunden i år. De få udenlandske turister får desuden svært ved at finde frem til de danske testcentre og kontinuerligt have gyldige tests klar til fremvisning.

Vi opfordrer regeringen til at droppe kravet om coronapas i oplevelsesindustrien pr. 1. juli. Skulle der blive behov for det, kan coronapasset hurtigt aktiveres igen. Men her og nu er det ikke proportionelt at fortsætte brugen af coronapas hen over hele sommeren, når smittetallene er så små, mens de økonomiske og administrative byrder for vores erhverv er så store.

Med venlig hilsen

Niels Hald, direktør, Bryggeriforeningen

Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør, Danmarks Restauranter og Caféer Kirsten

Munch Andersen, politisk direktør, Horesta

Lars Thykier, adm. direktør, Danmarks Rejsebureau Forening

Jens Müller, formand, Danske Destinationer

Carsten Suhrke, formand, Vin & Spiritus Organisationen i Danmark

Maja Tini Jensen, direktør, KBH - Commerce & Culture

Jakob Brandt, adm. direktør, SMVdanmark

Anders Baagland, formand, Danske Handelsbyer