Debat: Lad danskerne gå i byen efter kl. 23

Kære regering

Tiden er inde til at lade danskerne gå i byen efter kl. 23.00

På dette tidspunkt for ét år siden var corona-vaccinationer blot et fatamorgana, og faren for endnu en smittebølge lurede i horisonten. Alligevel måtte restauranter, caféer og barer holde åbent til kl. 02.00 – med god afstand og håndsprit. Både restauratører og gæster levede op til tilliden, og der var ingen smittestigning i juni og juli.

I dag er alle over 50 år inviteret til vaccination, de ældre og sårbare har for længst fået deres vaccineskud, og risikoen for overbelastning af sundhedsvæsnet er markant mindre end i starten af juni 2020.

Alligevel skal restauratørerne desværre stoppe udskænkningen kl. 22.00 og sende gæsterne hjem senest kl. 23.00.

Denne tidlige corona-lukketid betyder, at både serveringsstederne og deres leverandører mister op mod 50% af omsætningen. Det skyldes ikke mindst, at restauranterne kun kan nå at servicere ét hold gæster på en aften. Og mange mennesker har slet ikke lyst til at spise ude, når de skal haste sig igennem menuen. Og når fodboldglade mennesker ikke kan se anden halvleg af den sene EM-fodboldkamp i baren, vil de finde andre steder at se kampen – måske et overfyldt kollegieværelse?

Vi ønsker ikke en gentagelse af sidste sommer med ulovlige arrangementer i parker og gader eller ulovlige piratfester med dj, dansegulv og ulovlig alkoholservering til skade for sundheden og økonomien.

Danskerne har igennem halvandet år handlet med imponerende omtanke, når de gæster serveringssteder, og det kan langt de fleste også efter kl. 23.00 – i al fald med lidt hjælp fra de professionelle medarbejdere på serveringsstederne.

Naturligvis kan det være nødvendigt med særlige tiltag, hvis der lokalt opstår stor smittespredning. Men vi opfordrer regeringen til at stole på restauratører og gæster: Tillad igen serveringsstederne at holde åbent til kl. 02.00.

 

Torben E. Hoffmann Rosenstock, direktør, Danske Restauranter og Caféer

Jens Munk Ebbesen, områdedirektør, Landbrug & Fødevarer

Maja Tini Jensen, direktør, KBH - Commerce & Culture

Carsten Suhrke, formand, VSOD

Kirsten Munch Andersen, politisk direktør, Horesta

Lars Thykier, adm. direktør, Danmarks Rejsebureau Forening

Anders Baggland, Danske Handelsbyer

Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Jakob Brandt, adm. direktør, SMVdanmark

Niels Hald, direktør, Bryggeriforeningen