Debat: Restriktioner skal være båret af evidens og ikke følelser

Når coronasmitten stiger, synes det første greb i værktøjskassen at være skrappere retningslinjer i restaurationsbranchen. Det undrer os. Myndighederne har kun i meget få tilfælde redegjort for sager, hvor det kan påvises, at der er spredt smitte på danske restauranter, barer eller caféer. Der er heller ingen sundhedseksperter, der sandsynliggør dette.

Og i Norge, hvor man måler på den slags, skete kun 5 pct. af smitteoverførslen i restaurationsbranchen i de seneste opgørelser af dette – på trods af åbningstider til kl. 02 og 03. Tværtimod synes de tilfælde, hvor danske myndigheder har opsporet smittekilden, at pege på pirat- og privatfester som et arnested for spredning af smitte – senest har Københavns overborgmester fremhævet, at det nylige udbrud på den københavnske vestegn formentlig skyldes en privat fest.

Der er behov for, at myndighederne investerer langt mere i smitteopsporing, så indsatsen baserer sig på evidens og bliver rettet mod reelle smittekilder. Og politiet bør i endnu højere grad sørge for, at restriktionerne overholdes i det uorganiserede natteliv. Det seneste halve år har restaurationsbranchen investeret massivt i at overholde retningslinjerne for loyalt at hjælpe med at bekæmpe covid-19 og eksempelvis holde afstand mellem gæsterne.

Alligevel bliver der med få dages varsel skruet op og ned for åbningstider og andre restriktioner i branchen. Dermed har ejerne ingen mulighed for at planlægge, om de skal afskedige eller ansætte, købe varer eller sælge ud, åbne eller lukke, og denne usikkerhed forplanter sig til deres leverandører.

Vi er glade for den nyeste politiske aftale om kompensation, men den dækker langtfra tabene fuldt ud. Restriktioner er absolut nødvendige, når vi skal bekæmpe covid-19. Men de skal være båret af evidens og fornuft. Det vil sikre, at flest mulige danskere bakker op om og efterlever restriktionerne, så vi sammen kan reducere smitten uden at ramme vores brancher unødigt hårdt.