Fanø Skibsrom modtager igen hæder med international pris

Fanø Skibsrom modtager igen hæder med international pris

Fanø Skibsroms nyeste variant GUNPOWDER 57 har vundet bronze ved den prestigefyldte konkurrence International Wine and Spirit Competition 2020 (IWSC). Dommerne begrunder medaljen med følgende ord: Rich and generous with notes of warm gingerbread, allspice, dried apricots and zesty lime candy.

Med den flotte pris kommer GUNPOWDER 57 i fornemt selskab med Fanø Skibsroms to andre varianter Havmanden og Havfruen, som vandt henholdsvis sølv og bronze i 2019. GUNPOWDER 57 er baseret på en rom, der destilleres på Jamaica og efterfølgende forædles på Fanø. Forædlingen består af både krydring med naturlige råvarer og lagring på portvinsfade. GUNPOWDER 57 sælges i nummererede flasker.

EN STOR BLÅSTEMPLING

At modtage medaljer i IWSC spirituskonkurrence anses for en af største blåstemplinger i branchen og er højt respekteret blandt både eksperter, forhandlere og forbrugere. Bedømmelsesprocessen involverer udover flere runder blindsmagning også en teknisk og kemisk analyse af rommens kvalitet og aroma. IWSC har et panel bestående af mere end 400 eksperter fra 30 forskellige lande. I konkurrencen deltager producenter fra over 90 lande og Fanø Skibsrom kan nu bryste sig af, at samtlige deres skibsrom har fået denne blåstempling.

GUNPOWDER PROOF – et levn fra 1700 tallets skibsfartshistorie

GUNPOWDER 57 har en alkoholprocent på 57,2% - og dette er ikke helt tilfældigt. Den er nemlig det, man kalder GUNPOWDER PROOF. Indtil begyndelsen af 1800-tallet, anvendte den engelske flåde ’Gunpowder Proof test’ til at bestemme mængden af alkohol i skibets romration. Man lavede en lille blanding af krudt og rom, og hvis den flammede op ved antænding var den 57% eller derover – og dermed Gunpowder Proof. Udover at dette sikrede, man ikke betalte overpris for nedvandet rom, betød det også at skibets medbragte krudt ikke blev ødelagt i tilfælde af utætte romtønder.

Historien om skibsrom er vigtig for Fanø Skibsrom, når de udvikler produkter. Dette gælder også GUNPOWDER 57. ”Skibsromstraditionen er jo central i vores måde at arbejde på, og det har været sjovt at tage historien om Gunpowder Proof og omsætte det til et konkret produkt. At vi nu også får så stor en anerkendelse fra IWSC, gør det selvfølgelig kun endnu sjovere” siger Christine von Seelen Schou, Direktør i Fanø Skibsrom.

OM FANØ SKIBSROM

Fanø Skibsrom er grundlagt på Fanø i 2015 af Lars J. Schou, og er i dag en familievirksomhed med Lars og hans tre børn, Signe, Christian og Christine, som ejere.

Med Fanø Skibsroms måde at producere på, fører de den gamle skibsromstradition videre fra 1700-tallet, hvor de store sejlskibe indkøbte rom fra de lokale destillerier i det Caribiske øhav og forædlede den ombord. Skibsrommen var en fast bestanddel af besætningens aflønning.