Kalorier og ingredienser på spiritusflasker inden 2022

Forslagene er blevet forelagt for sundhedskommissær Vytenis Andruikaitis efter at Europa-Kommissionen har bedt spiritusindustrien om, at foreslå måder hvorpå mærkning kan give forbrugerne, på EU-plan, oplysninger om ingredienser og kalorier.

Efter 12 måneders forhandlinger mellem syv organisationer har EU's alkoholholdige drikkeindustri nu forpligtet sig til, at give forbrugerne oplysninger om ingredienser og ernæring - herunder kalorieindhold - enten on label eller off label. Foranstaltningerne vil blive gennemført i løbet af de næste fire år.

Industrien beder imidlertid Kommissionen om, at give spiritusproducenterne en bedre mulighed for at opliste kalorier pr. genstand, i modsætning til pr. 100 ml, hvilket er, hvad den nuværende forordning kræver.

Ulrich Adam, generaldirektør for Spirits Europe, sagde: "Vi beder Kommissionen om at overveje at tillade, at energien på spiritus bliver mere fremtrædende pr. serveringsstørrelse end pr. 100 ml, da alkoholholdige drikkevarer ikke sædvanligvis forbruges i 100 ml portioner".

Spiritus brands har forpligtet sig til, at levere energioplysninger pr. genstand og pr. 100 ml. Derudover vil producenterne, når de leverer oplysninger off label (online), inkludere den juridiske definition af hver kategori samt råmaterialer og den anvendte produktionsmetode.

Dette vil gøre det muligt for destillatører at oplyse information på en "meningsfuld måde", da spiritus produceres på forskellige måder ved hjælp af forskellige ingredienser i overensstemmelse med loven om spiritus drinks (110/2008).

European Travel Retail Confederation (ETRC) vil også udvikle et pilotprojekt for at gøre flersprogede produktoplysninger direkte tilgængelige for forbrugerne via stregkoder på emballage, scanner faciliteter i butikken eller online. Resultaterne af projektet vil blive annonceret i anden halvdel af dette år.

Kilde: The Spirits Business