Det danske sommerland byder på kvalitets spiritus

Nyt ”Distillery Trail” skal øge Gastroturismen i Danmark. Vin & Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) har nu for første gang samlet oplysninger om besøgsmuligheder på destillerierne rundt i det ganske land, med henblik på at tiltrække endnu flere danske og udenlandske turister til besøg på de danske destillerier.

I løbet af de seneste 15 år har dansk spiritusproduktion oplevet en genfødsel. Der er i dag mere end 50 danske destillerier, som fremstiller whisky, gin, rom, brændevin, akvavit og andre former for spiritus. Destillerierne ligger fordelt over hele landet, og dørene er mange steder åbne for besøg. Her er altså mulighed for både snapseruter, whiskyruter, og ginruter rundt i landet.

“I Thy er der en masse at opleve for alle, som er interesseret i kvalitetsspiritus, der er skabt af lokale thyboer med skabertrang. De fortjener al den opmærksomhed, de kan få, og vi er glade for, at de nu bliver samlet i Distillery Trail, som forhåbentligt lokker endnu flere besøgende til. De er i hvert fald et besøg værd, når fortællingen om den gode whisky, eller den gode spiritus, og råvarens oprindelse i fremstillingen, bliver en del af den samlede oplevelse” fortæller Ulla Vestergaard, Borgmester i Thisted Kommune.

Hvert år rejser godt 2,2 millioner turister til Skotland for at besøge landets mange whiskydestillerier og smage på de gyldne dråber. Irland har rundet 1 million besøgende på landets destillerier i 2019 og i USA hedder rejsemålet ofte Kentucky eller Tennessee, hvor millioner af whiskyglade turister hvert år besøger de lokale destillerier. I både Skotland, Irland og USA har man arbejdet med såkaldte “trails” og fælles markedsføring destillerierne imellem.

“I betegnelsen ‘Distillery Trail’ ligger der et mål om at lave nogle ruter med destilleribesøg, der kan kombineres med unikke smagsoplevelser, et højt serviceniveau og gode spise- og overnatningsmuligheder undervejs. Vi vil vise, de kvaliteter vi kan byde på, og gøre det let for eksempelvis whiskyinteresserede turister at planlægge en tur rundt i Danmark med besøg på de danske whiskydestillerier,” siger Jakob Stjernholm, CEO og medejer af Thy Whisky.

Selvom whiskydestillerierne traditionelt har tiltrukket flest gæster, er der også stigende interesse for at besøge andre destillerier, som laver gin, rom, akvavit eller andre typer af spiritus. Generelt melder destillerier verden over om flere og flere besøgende.

Hos VSOD vurderer man, på baggrund af tilbagemeldinger fra deres medlemmer, at der i 2020 var mere end 100.000 besøgende på de danske destillerier, og i årene frem forventer man en kraftig stigende interesse.

”Sommerferie rimer for mange på glæden ved gode måltider, lokale fødevarer og en lille én i solen. Revolutionen i danske destillerier byder på store, lokale oplevelser i sommerdanmark. Danske destillerier destillerer den danske natur på flaske, og skriver sig i disse år ind i en kontekst om revolutionen i danske lokale fødevarer, gastroturisme og i den generelle fine trend med kvalitet i oplevelserne i Danmark”, siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Det første skridt har været at få samlet informationer om, hvilke oplevelser de danske destillerier tilbyder i dag. Det kan nu findes på VSOD’s hjemmeside, og der bliver nu nedsat en arbejdsgruppe blandt destillerierne, som vil arbejde på at få udviklet både generelle destilleriruter, og specifikke whiskyruter, ginruter mv., som skal markedsføres både i Danmark og i udlandet. 

Jan Olsen, CEO, VisitDenmark, er ligeledes begejstret og udtaler: ”I de seneste år er der sket en nærmest eksplosiv udvikling i antallet af danske destillerier i Danmark. Helt parallelt med udviklingen og forarbejdningen af danske råvarer og dansk gastronomi som helhed. Det giver os et helt unikt afsæt for at kunne markedsføre Danmark som et land, hvor man kan smage og drikke lokale autentiske produkter. Noget som både danske og udenlandske turister sætter stor pris på. Samfundsøkonomisk er det også en god historie, da det er med til at skabe udvikling og jobs i hele landet, da alle de mange nye destillerier er placeret geografisk spredt over hele landet.”

Det kan måske være en opfordring til danskerne i år, hvor en stor del af os, planlægger at holde ferie her i det kolonariske og velsmagende Danmark.