Kroppen


Fra glas til hjerne

Når man drikker alkohol, transporteres den via spiserøret til mavesækken. Med blodet føres det til leveren, der nedbryder en del af alkoholen. Den alkohol, der ikke i første omgang nedbrydes i leveren, føres med blodet rundt til kroppen øvrige organer, bl.a. hjernen. Hver gang blodet på ny passerer leveren, vil en del af alkoholen nedbrydes.

Alkohol fordeler sig i kroppens væsker

Alkohol er en væske, der fordeler sig i kroppens egne væsker. Mænd har mere kropsvæske end kvinder, da deres muskler er større, og de har mindre fedtvæv. Muskler indeholder ca. 80% vand, mens fedtvæv kun indeholder 10-30%. Derfor har kvinder ca. 55% kropsvæske, mens mænd rummer ca. 68%. En mand på 70 kg har derfor 48 liter kropsvæske, mens en kvinde på 58 kg har 32 liter.

Kroppens forsvar

1. forsvar: I mavesækkens slimhinde findes et enzym, som nedbryder alkohol. Hvis man drikker på tom mave, passerer alkoholen hurtigt gennem mavesækken over i blodbanen, og så når alkoholen ikke at blive nedbrudt. Et måltid mad forsinker mavesækkens tømning med flere timer, så enzymet får tid til at nedbryde noget af alkoholen.

2. forsvar: Fra mavesækken føres alkoholen med blodet til leveren. I leveren findes en meget effektiv udgave af det alkoholnedbrydende enzym. En del af alkoholen vil derfor blive omsat i leveren, inden det føres videre i blodet.

Der går en halv til en hel time, inden alkoholen er nået ud til kroppens organer, så det rigtig farlige er at drikke en stor mængde alkohol på kort tid. Unge, der ikke er vant til at drikke, føler ikke, de er påvirkede i begyndelsen og drikker måske derfor mere for at mærke virkningen.

Nogle former for medicin gør hjernen ekstra følsom for alkohol. Det gælder bl.a. piller mod allergi og søsyge, tabletter mod tør hoste og mange slags beroligende piller (f.eks. stesolid).

Nogle mennesker kan ikke tåle alkohol

I leveren omdannes alkohol til acetaldehyd og derfra videre til acetat, der er et ufarligt stof. I Asien har ca. ¼ af befolkningen den egenskab, at deres leverceller ikke kan omsætte acetaldehyd hurtigt nok, når de drikker alkohol. Acetaldehyd er i større koncentrationer giftigt.

Også europæere som danskere kan have leverceller, som ikke omsætter acetaldehyd hurtigt nok. Symptomerne er blusen i ansigtet, kvalme, hjertebanken og blodtryksstigning. Der er tale om en arvelig egenskab.

Det er samme virkning, Antabus har. Derfor får man det dårligt, hvis man drikker, når man har taget Antabus.

Alkoholforgiftning

Hvad gør man?

Hvis en person mister bevidstheden eller falder i søvn, fordi vedkommende har drukket for meget, skal du først forsøge at vække personen og få ham/hende til at kaste op.Hvis personen ikke kan vækkes, skal du straks tilkalde en ambulance, der kan køre ham/hende til overvågning på

skadestuen. Mens du venter på ambulancen, skal personen ligge i aflåst sideleje, dvs. på siden med luftvejene fri, da han eller hun ellers kan blive kvalt i sit eget opkast.

Påvirkning af kroppen

Når man drikker alkohol, påvirkes kroppen på mange måder. Først og fremmest påvirker alkohol hjernen, så man bl.a. mister selvkontrol og reagerer langsommere. Det gør alkohol ved kroppen:

Hjernen

· Snøvlet tale

· Svært ved at holde balancen

· Manglende selvkontrol

· Sløret syn

· Langsom reaktionsevne

· Formindsket dømmekraft

Lever

· Mindre energi og udholdenhed f.eks. ved sport (alkohol formindsker leverens evne til at danne glukose, der giver energi og udholdenhed).

Nyrer

· Større tissetrang

· Udtørret hud

· Dehydrering/udtørring, som giver tømmermænd (alkohol øger væskeudskillelsen i kroppen. Hvis ikke leveren fungerer, må affaldsprodukterne udskilles via urinen, hvilket slider på nyrerne).

Hjerte

· Risiko for hjertetilfælde

· Forhøjet blodtryk

Mavesæk

· Kvalme, opkast

· Diarré