Sport of skiferie


Alkohol og sport er ikke en god cocktail

  • For at være i topform, så drik ikke alkohol 24 timer før en kamp eller træning. Alkohol formindsker leverens evne til at danne glukose, der giver energi og udholdenhed.
  • Alkohol nedsætter desuden din reaktions- og koordinationsevne.
  • Hvis du er blevet skadet, så drik ikke alkohol.
  • Alkohol forværrer blødninger og hævelser omkring skader i det bløde væv. Almindelige sportsskader som fibersprængninger, blå mærker og sår er længere tid om at hele.
  • Drik masser af vand og alkoholfrie drikke for at være i form.

Skiferie

Nyd pisterne – med fuld kontrol over dig selv

  • Vær i god form inden ferien – Opbyg en god kondition hjemmefra, så der er kræfter til at nyde skiløbet fuldt ud.
  • Gå på skiskole, hvis du er nybegynder. Det sjove ved skiløb er at beherske teknikken og have kontrol over alle situationer, og det kræver en god undervisning.
  • Varm op og husk at strække ud.
  • Bliv inden for de afmærkede pister.
  • Vær klædt på efter forholdene- husk vvv (varmt, vandtæt og vindtæt).
  • Styrthjelm til børn (og voksne).
  • Brug ikke remmene på skistavene.
  • Sørg for ordentligt skiudstyr – Det kan være et meget dyrt sted at spare.
  • Test skibindingerne (se skiportal.dk).
  • Bland ikke alkohol og skiløb – Tag det roligt til afterskiing og mix med sodavand.
  • Spis, før du drikker – alkohol på tom mave går lige i blodet. Når mavesækken er fuld, passerer alkoholen langsommere til leveren. Derved kan leveren nå at nedbryde en del af alkoholen, inden det med blodet føres ud i alle kroppens organer.
  • Tæl genstande- så har du nogenlunde styr på promillen. Der er en genstand i en almindelig pilsner, et glas vin og et stort (4 cl.) glas spiritus. Bemærk: Kvinder kan ikke tåle så meget som mænd. Alkohol fordeler sig i kroppens væsker, og da muskler indeholder ca. 80 % vand, mens fedtvæv kun indeholder 10-30 %, har kvinder mindre kropsvæske at fordele alkoholen i.
  • Husk en ny skidag venter – Det tager 1½ til 2 timer for de fleste at forbrænde en genstand, så promillen kan godt være høj næste dag. En tommelfingerregel er, at man forbrænder 1 gram alkohol pr. 10 kg. legemsvægt pr. time. Vejer man 60 kg., tager det derfor ca. 2 timer at forbrænde en genstand, da en genstand svarer til 12 gram alkohol.