Bedste tips, når du må drikke


Mange unge praler om, hvor meget alkohol de drikker i weekenden. Men faktisk starter de fleste unge senere og drikker mindre, end de går og praler om. Alkoholforbruget blandt unge er faktisk faldet de sidste 5 – 10 år. I dag synes mange, at det at være fuld og miste kontrollen ikke giver respekt, men tværtimod virker pinligt.

Loven siger, at butikker ikke må sælge alkohol med en alkoholvolumen under 16,5% til børn under 16 år. For produkter med en alkoholvolumen over 16,5% er grænsen 18 år. Er du gammel nok til at drikke, har du lyst til det, og har du lavet en aftale med dine forældre om det, er her en række råd til dig:

Spis før du drikker

Hvis du skal til fest og har planer om at drikke alkohol, så spis inden. En skål salat eller en gulerod er ikke nok! Spis i stedet et solidt måltid mad, da dette udsætter optagelsen af alkohol i kroppen.

Alkohol på tom mave slår dobbelt så hårdt, og din promille i blodet bliver hurtigt høj. Har du fyldt maven med mad, er alkoholen længere tid i mavesækken, og du kan holde hele aftenen.

Voksenhjælp

Der kan opstå mange problemer til en fest: Nogle får for meget alkohol, ubudne gæster dukker op, der kan opstå slagsmål eller laves hærværk osv. Opstår der problemer, du ikke selv kan løse, skal du altid få hjælp fra voksne. Dine forældre vil ALTID være glade for, at de bliver tilkaldt, før det går rigtig galt.

Tæl genstande

Det er en god ide at tælle antallet af genstande, du drikker. Så kan du nemlig holde bedre styr på dig selv, lære dine grænser at kende og derved undgå dårlige oplevelser med alkohol. Husk, at der går ca. 20 minutter, før du vil opleve alkoholens virkning.

Drik vand til

Drik et stort glas vand eller en cola, hver gang du drikker, hvad der svarer til en genstand. Når du drikker alkohol, mister kroppen en masse vand. Du kan faktisk dehydrere eller besvime, hvis ikke du samtidig fylder almindelig væske på kroppen.

Planlæg hjemturen inden fest

  • Tøv ikke med at ringe til dine venners forældre, hvis du er nervøs over en for fuld ven.
  • Vælg hvem der kører hjem allerede inden festen. Hvis nogen har kørekort, så sørg for at vedkommende holder sig ædru!
  • Aftal hvem der henter i forældregruppen.
  • Gem altid penge til en taxa derhjemme.
  • Tjek bus og togtider.
  • Medbring eventuelt sovepose.