Helbred


HJERNEN

Alkohol påvirker de elektriske signaler i hjernen, så bl.a. kontrolcentrene bliver svækkede. Det betyder, vi i første omgang bliver mere løsslupne, fordi vi mister hæmninger. Efter flere genstande bliver de mere grundlæggende funktioner såsom dømmekraften og fornuften forstyrrede. Alkohol påvirker desuden balancen, og man kommer lettere til skade. Hvis man fortsætter med at drikke vil den primitive del af hjernen, hypothalamus, dominere og vores trang til at afgrænse territorium og lyst til sex tager over. Efter lang tids misbrug kan man udvikle psykisk afhængighed af alkohol. Sandsynligvis sker der en ændring i hjernen, der betyder, at man får en udpræget drikketrang og ikke kan stoppe eller nedsætte sit forbrug.

HJERTE

Hjerte-kar-sygdomme er den førende dødsårsag i Europa og tegner sig for cirka 30 % af alle dødsfald. Forekomsten af hjertesygdom og blodprop i hjernen er markant højere blandt mænd over 40 år og kvinder, som har passeret overgangsalderen. Et jævnligt, men moderat alkoholforbrug kan nedsætte risikoen blandt disse grupper. Det frarådes dog at drikke alkohol, hvis man har et ubehandlet forhøjet blodtryk. Har man problemer med hjertet, kan man som regel drikke med måde, men kun hvis den medicin, man tager, kan kombineres med alkohol. Rådfør dig med din læge, hvis du er i tvivl. Et stort alkoholforbrug eller lejlighedsvis at drikke sig beruset er en hård belastning for hjertet og øger risikoen for at få et hjertetilfælde, en hjerneblødning eller uregelmæssig hjerterytme.

BLODKAR

Alkohol ændrer sammensætningen af fedt (lipider) i blodet ved at stimulere leveren til at producere HDL (high density lipoprotein) – det såkaldt ‘gode’ kolesterol. Et højt indhold af HDL i blodet sænker indholdet af LDL (low density lipoprotein) – det skadelige kolesterol. Fedtaflejringer på indersiden af blodkarrene kan bevirke, at de røde blodlegemer klumper sammen omkring disse aflejringer. Der kan herved dannes blodpropper, hvis man ikke behandles i tide. Blodpropper kan lukke af for blodets passage i blodkarrene og medføre hjertetilfælde eller blodprop i hjernen. Risikoen for fedtaflejringer i blodkarrene nedsættes ved et moderat alkoholforbrug. Nyere forskning peger på, at en drink eller to om dagen for mænds og én for kvinders vedkommende ikke forværrer et dårligt hjerte. Drikker man mere end den angivne mængde, kan blodtrykket stige markant. Det kan således medføre et hjertetilfælde.

Øget blodtryk

Alkohol hæver blodtrykket og øger risikoen for forhøjet blodtryk.

BRYST

Alkohol påvirker nogle af de kvindelige kønshormoner, der er forbundet med udvikling af brystkræft. Forskerne vurderer, at ca. 3 % af alle brystkræfttilfælde i Europa skyldes alkohol.

LEVER

Leversygdomme

  • Fedtlever er fedtansamlinger i leveren. De kan opstå efter en enkelt periode med druk eller være et resultat af et jævnligt, overdrevent alkoholforbrug. Det går hurtigt i sig selv, hvis man holder op med at drikke og giver ikke varige men. Dog vil 15-20 % udvikle mere alvorlige leverskader, såsom alkoholisk hepatitis og cirrose, hvis alkoholforbruget ikke nedsættes.
  • Alkoholisk hepatitis er leverbetændelse forårsaget af et overdrevet alkoholforbrug. Det kan forekomme både i mildere og mere alvorlig grad. Mennesker med lettere til moderat alkoholisk hepatitis ved ikke nødvendigvis, at de har en leverskade, mens mennesker med alvorlig alkoholisk hepatitis kan udvikle leversvigt. Alkoholisk hepatitis kan for manges vedkommende gå i sig selv, hvis man straks holder op med at drikke.
  • Alkoholisk cirrose kaldes også skrumpelever. Drikker man for meget gennem længere tid, dør levercellerne. Det kan medføre cirrose, som er en snigende sygdom. Man behøver ikke at mærke nogen symptomer, før sygdommen er langt fremskreden, men komplikationer som f.eks. gulsot, væskeansamlinger i vævene eller alvorlig blødning fra spiserøret kan dog opstå. Selv om cirrose ikke kan helbredes, er det vigtigt at holde op med at drikke, hvis man vil overleve sygdommen. Kvinder har større risiko for at udvikle skrumpelever end mænd.
  • Et overdrevent alkoholforbrug kan også medføre leverkræft og andre former for kræft.

Kvalme og svimmelhed

Leveren indeholder et enzym (alkoholdehydrogenase), der nedbryder alkohol til acetaldehyd, der igen nedbrydes til eddikesyre og vand, der bliver udskilt med urinen. Acetaldehyd er giftigt og kan give kvalme, svimmelhed og hudrødmen. Når man drikker for meget, kan leveren ikke nå at følge med, og den overskydende mængde når hjernen og andre organer. 90% af asiatisk oprindelse nedbryder alkohol hurtigt og oplever derfor den negative virkning af det giftige acetaldehyd.

Promiller

Leveren kan dog gennemsnitligt nedbryde alkohol svarende til 1,15 gram pr. time pr. 10 kg. legemsvægt.

Alkoholkoncentrationen, promillen, betegner den mængde alkohol, der er i blodet. Promillen måles i gram alkohol i blodet. En promille på 0,5 betyder således, at der er 0,5 gram alkohol pr. 1.000 liter kropsvæske.

Alkohol optages let og hurtigt gennem mave-tarm-kanalen. Efter ca. 5 minutter kan man måle alkoholen i blodet og efter ½ til 1½ time vil den maksimale alkoholpromille være nået.

Alkoholen bliver ført med blodet til leveren, hvor den bliver nedbrudt. Når man drikker for meget, kan leveren ikke nå at følge med, og den overskydende mængde når hjernen og andre organer.

SPISERØR

Hvis man drikker meget alkohol over en længere periode, tredobler man sin risiko for at udvikle kræft i spiserøret. Hvis man både ryger og drikker, øger man den relative risiko for kræft i mundhule, svælg, spiserør og strubehoved mellem 10 og 100 gange i forhold til personer, der hverken ryger eller drikker.

SYN

For meget alkohol udvider blodkarrene i øjnene, så de bliver røde og blodskudte. Det påvirker også de signaler, der sendes fra øjnene til hjernen – synet bliver sløret og gør det sværere at bedømme afstande og hastighed. Det er grunden til, at så mange berusede bilister og forgængere er involverede i trafikulykker.

De andre bliver flottere

Efter et par drinks virker andre mennesker meget mere tiltrækkende på dig, end de ville gøre, hvis du var ædru. Det slørede blik kan resultere i handlinger, som du vil fortryde, når du bliver ædru. Hvis du ikke dyrker sikker sex, kan det oven i købet resultere i et varigt minde.

UDSEENDE

Hvis du drikker meget, kan du føle dig mere selvsikker og attraktiv. Men alkohol har faktisk den modsatte effekt.

Udtørret hud

For meget alkohol dehydrerer din krop og din hud, fordi alkohol hæmmer de hormoner, som styrer væskebalancen. Derfor afgiver nyrerne for meget væske.

Udvidede blodkar

For meget alkohol udvider de blodkar, der ligger lige under hudens overflade og medfører synlige og ikke særligt kønne blodårer på næse og kinder.

Dårlig ånde

Leveren omsætter det meste af den alkohol, man har drukket, men 5-10 % bliver udskilt ved udånding og gennem urin og sved.

Overvægt

Alkohol indeholder 7 kcal/g. Personer, der drikker meget, lader ofte alkohol erstatte måltider, så de bliver fejlernærede.