Fary Lochan (18)


ET ENESTÅENDE DESTILLERI  

Fary Lochan er et af verdens mindste og samtidig mest interessante destillerier. Det er familiedrevet og ligger i de skønneste omgivelser midt i en lille skov på den vidtstrakte jyske hede. Destilleriet er mest kendt for whisky, som laves ud fra skotske traditioner, men på en helt særlig måde. 

Jens-Erik Jørgensen havde i flere år haft en drøm om at skabe whisky, der var unik på smag og kvalitet – en dansk whisky, der både i det store billede og i de helt små detaljer skulle have sin helt egen karakter. Han var vokset op på Fyn og fandt blandt andet inspiration i minderne om den fynske rygeost, som hans mor plejede at ryge over friske brændenælder, da han var barn. Drevet af de minder samlede han på en gåtur i Farres skov selv nogle brændenælder og tog dem med hjem for at ryge noget malt over dem. Og i 2009 stod han så med et fad single malt whisky, hvor røgen fra brændenælderne lå i baggrunden af den første tår, han tog, sammen med den kraftige, olierede smag, han fra start havde søgt efter i sine opskrifter. 

Den tår blev starten på det, som i dag er et af Danmarks mest specielle destillerier, også selv om Jens-Erik desværre døde i 2016. Det blev også starten på en familietradition. For når sæsonen kommer, hvor brændenælderne står på deres højeste, mødes Jens-Eriks tre børn og deres mor, som i dag driver virksomheden, på tidlige morgener og fordeler handsker og spande mellem sig, mens de venter på, at morgendisen i skoven letter. Med store smil og gode fortællinger fra hverdagen bevæger de sig herefter ud blandt træerne i skoven for at samle de grønne brændenælder.  

Traditionen sikrer, ud over uforglemmelige familieøjeblikke, den særlige smag, man finder i whisky fra Fary Lochan. For det er faktisk det eneste destilleri i verden, der ryger sin malt over brændenælder. I øvrigt på den samme rygeovn, som Jens-Erik brugte til sit første, banebrydende forsøg. 

Du får mere end bare en whisky, når du køber single malt fra Fary Lochan. Du får noget, der starter samtaler rundt om bordet og tager dig tilbage til gåture i de danske skove. Du finder whisky, der varmer i den kolde vintertid, og du finder whisky, der med sine friske og syrlige noter er perfekt til dine aftener med vennerne på terrassen. 

Fary Lochan, der er opkaldt efter Farres oldnordiske navn, sat sammen med det skotsk-gæliske ord for en lille sø, vokser hele tiden, om ikke i størrelse, så i det vedvarende arbejde på nye tiltag, ideer og smage til produkterne. I dag bliver der således også fremstillet gin, snaps og likør, alle formet af krydderier og urter fra de selvsamme skove, hvor Jens-Erik Jørgensen engang gik den tur, der startede det hele. 

Main products

Whisky, Gin, Snaps og Likør

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Yes

Boutique with fixed opening hours: Yes

Webshop: Yes International shipping: Yes

Cafe or restaurant: No

Venue for other events, concerts, etc.: Yes

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Fary Lochan

Ågade 41, Farre

DK - 7323 Give

Tlf: +45 2062 1822

Mail: Kontakt

Web: FaryLochan