Søgaards Destilleri & Bryghus (3)


FIRE ØER OG ET DESTILLERI 

Selv om Danmark er et lille land, og selv om den største del, Jylland, er en halvø, består det af over 400 øer. Omkring 70 af dem er beboede, og fire af dem lægger navn til VINDBLAEST-whiskyerne fra Søgaards Bryghus & Destilleri. Ja, ikke blot dét: De leverer selv byggen dertil. 

Siden 2004 har Lisa og Claus Søgaard budt gæster velkommen til en smagfuld kombination af restaurant, bryggeri og brewpub midt i Aalborg på den sydlige bred af Limfjorden, der adskiller Jylland fra Danmarks næststørste ø, Nørrejyske Ø (Vendsyssel-Thy), på den nordlige side. En ø, som i øvrigt var landfast med resten af Jylland indtil en storm den 3. februar 1825 overskyllede Agger Tange. Nu ligger der også et destilleri på adressen.  

For i 2018, med stor uudnyttet kapacitet på deres Kaspar Schultz-brygværk til rådighed, tænkte de: ”Hvorfor ikke lave en sublim, dansk version af de verdensberømte skotske ø-whiskyer fra Islay, Arran, Skye, Orkney osv.? Danmark deler trods alt breddegrader og dermed vejrforhold med Skotland, vi har prægtige øer, og på dem – som på fastlandet – er der dygtige bønder med generationers erfaring inden for bygdyrkning.” 

På bryghuset er der ikke langt fra idé til handling, så der blev snart bestilt en ”potstill” fra tyske CARL. De relativt nærliggende øer Livø, Egholm, Læsø og Fur blev omhyggeligt udvalgt som afsendere på de enkelte whiskyer, hvorefter Søgaard-parret udså sig egnede bønder på hver ø, inden de lagde sig fast på bygsorten Odysseus. Selv om denne sort går igen i leverancerne fra alle øerne, har de alle deres unikke vækstbetingelser, der vil afspejle sig i smagen. Et besøg på dem kan i det hele taget give en god idé om, hvilken version man selv foretrækker. For det er nemlig ikke kun kornet, der bærer øernes særpræg ind i selve whiskyerne. 

Fadene, hentet hos Jack Daniels i Tennesee, USA, sejles nemlig ud til lagring på den enkelte ø, hvor de opbevares hos landmanden. De placeres i containere med lys, kameraovervågning og vinduer, så man kan kaste et forventningsfuldt blik på denne på én gang langstrakte og magiske fase af produktionen. 

Ud over whisky destilleres der også gin, brændevin og rom på Søgaards Destilleri & Bryghus, der - på samme måde som byen Aalborg er samlingspunkt for Nordjylland - er det spirituelle mødested for fire øer og deres nært beslægtede, men samtidig helt særlige whiskyer. 

Main products

Whisky, Gin, Akvavit og Rom.

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Yes

Boutique with fixed opening hours: Yes

Webshop: Yes International shipping: Yes

Cafe or restaurant: Yes

Venue for other events, concerts, etc.: Yes

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Søgaards Destilleri

C. W. Obels Plads 1A

DK - 9000 Aalborg

Tlf: +45 9816 1114

Mail: Kontakt

Web: Søgaards