Skærsøgaard (26)


DEKOREREDE DANSKE DRUER 

Spørger man franskmænd, italienere og spaniere om, hvordan det kan være, at de indtager 3 af de 4 øverste pladser på den europæiske rangliste over middellevetid, peger de gerne på vin som den primære årsag. Ikke bare til at leve længe, men også leve godt. Og da Danmark fik sin første autoriserede vingård i 1999, var manden bag såmænd den tekniske direktør i Pharma Nord A/S, hvis bærende koncept er at forbedre den danske befolknings sundhed gennem kosttilskud og forebyggende lægemidler.  

Selvom Danmark oplevede lidt af en eksplosion i antallet af vinavlere efter EU’s godkendelse til kommerciel vinproduktion – i 1993 var der 20 medlemmer af Danske Vinavlere, i 2000 var der 1.200 – byder det danske klima på betragtelige udfordringer for branchen, og få er bedre rustet til at tage disse op end Sven Moesgaard, der akkurat som i Pharma Nord går yderst omhyggeligt og videnskabeligt til værks med produkterne på Skærsøgaard Vin & Destilleri.  

Skærsøgaard ligger i Danmarks eneste ”appellation”, en lovmæssigt funderet geografisk identifikation, der giver de 500 hektar af Kolding Fjords indre ådal omkring landsbyen Dons titel af EU’s nordligste vindistrikt. Ud over at være Danmarks første autoriserede er det også landets mest præmierede vingård. Siden den første årgang i 2001 er her produceret alle vintyper, blandt andet den mousserende signaturvin, DONS, der er det eneste alkoholprodukt i Danmark med certificering som BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse). Skærsøgaard har desuden vundet 241 præmier for sine vine og spiritus, heraf 77 guldmedaljer. 

Vingården dyrker 25.000 stokke på ni hektar, vendt mod sydvest på bredden af den idylliske Skærsø. Den bidrager med et tempereret miniklima, der kan hjælpe til i kampen mod hård frost, mens de lange danske sommerdage med kølige, lyse nætter hjælper til en langsom modning med god tid til udvikling af aromastofferne i de druer, der på Skærsøgaard ud over vin også bliver til både brandy og en brændevin, en ”marc”, der minder om italiensk grappa.

Main products

Brandy XO 10 år, Druebrændevin 10 år, Øko Æblebrandy 5 år.

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Yes

Boutique with fixed opening hours: Yes

Webshop: Yes International shipping: Yes

Cafe or restaurant: No

Venue for other events, concerts, etc.: No

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Skærsøgaard

Nørresøvej 12, Dons

DK - 6051 Almind

Tlf: +45 7555 4473

Mail: Skærsøgaard

Web: Skærsøgaard