Thy Whisky (14)


DEN HJEMVENDTE SINGLE ESTATE WHISKY 

Et helt årti inden Thy Whisky i 2020 fik sit eget destilleri, var selve brandet blevet etableret i samarbejde mellem vennerne Nicolaj Nicolajsen og Anders Bilgram. Sammen eksperimenterede de med forskellige sorter af byg og opskrifter, som Anders fra undfangelsen i 2010 og ti år frem destillerede på Nordisk Brænderi. 

Nicolaj tilhører 7. generation på Gyrup Gård, der ligger tæt ved Nationalpark Thy og klitterne ved det vindomsuste Vesterhav, hele 70 kilometer fra Anders’ destilleri. Hjemme på slægtsgården fik han hurtigt sat gang i dyrkningen af forlængst glemte bygsorter, hentet i Nordisk Genbank, som kunne give whiskyen et helt særligt aftryk. Og i 2014 kunne han, familien og Anders med stolthed præsentere den første udgave af Thy Whisky i et tætpakket redningshus i Klitmøller. Den hed Kræn Klit og vandt trods sin beskedne alder året efter sølv ved den prestigefyldte San Francisco World Spirits Competition. I 2016 tildelte Jim Murray den 3. udgave af Thy Whisky 93,5 ud af 100 mulige point i sin Whisky Bible.  

Efter installationen af eget bryggeri i 2017, eget tromlemalteri i 2018 og et 1.000 liters kedelanlæg i 2019 kunne Gyrup fra 2020 flytte hele produktionen hjem til gården, hvis historie går helt tilbage til 1300-tallet. Nu skrives der videre på den af 8. generation: De to familier bestående af Ellen Nicolajsen og Andreas Poulsen og Marie og Jakob Stjernholm har nemlig overtaget ejerskabet og driften af det økologiske landbrug, der leverer mælk til Thise, af malteriet, der forsyner mange andre danske destillerier med malt, og af selve destilleriet, der forkæler kunderne med absolut kvalitetswhisky. 

Der er mange destillerier i verden, men meget få dyrker deres eget korn. Dét gør Thy Whisky til en yderst sjælden ”Single Estate Whisky”, hvor alle ingredienser kommer fra og behandles på den samme ejendom. At alle disse så oven i købet er økologiske kaster ekstra glans over et yderst populært produkt, der kan være ganske svært at opdrive, selv i det tyndt befolkede Thy. 

Main products

Info på vej.

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Yes

Boutique with fixed opening hours: Yes

Webshop: Yes International shipping: No

Cafe or restaurant: No

Venue for other events, concerts, etc.: Yes

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Thy Whisky

Gyrupvej 14

DK - 7752 Snedsted

Tlf: +45 2275 4819

Mail: Kontakt

Web: Thy Whisky