Stauning Whisky (20)


WHISKYEN, SOM DU VILLE SLÅ DIN EGEN MOR IHJEL FOR AT FÅ 

En afsidesliggende landsby ved den jyske vestkyst, ni venner fra vidt forskellige professioner, to små pot stills og et nedlagt slagteri. Grundlæggerne af Stauning Whisky havde ikke meget at gøre godt med, da de startede op i 2005. Men de havde en fælles passion, nysgerrighed og lyst til at eksperimentere og skabe. Og de manglende midler tvang dem til at finde egne veje til at indfri visionen om en 100% dansk terroir-whisky, der ville kunne måle sig med de fineste i verden. En af de veje, de fandt, var at fremstille deres whisky med det, som deres omgivelser gav dem: vinden, havet, markerne, lyngen, tørvemoserne og noget af Danmarks reneste vand. En anden var at benytte det maskineri, de allerede havde til rådighed på det gamle slagteri. 

Så byg fik de fra en lokal landmand. Maltningen blev udført på slagteriets flisegulv. Tørven til at ryge og tørre kornet hentede de på et nærliggende frilandsmuseum, det maltede korn blev kværnet i en gammel kødhakker. Og en sen nattetime i august 2006 dryppede så de første dråber fra hanen. Ambitionen var på det tidspunkt en produktion på 200-400 liter whisky om året. Men så fik Jim Murray, den anerkendte anmelder og forfatter til den årlige Whisky Bible, et glas af Staunings spæde dråber og leverede det danske whiskyeventyrs mest best berømte replik: 

"Hvad i alverden er det, I har lavet? Folk, der elsker røget whisky, vil slå deres egen mor ihjel for en flaske af det her.” 

Den kompliment fik de ni venner til at investere i en gammel gård, som de kunne ombygge til et destilleri. Et lille destilleri, javel. Men en væsentlig opgradering i forhold til slagteriet. De holdt sig til deres egen måde at gøre tingene på. Men som årene gik, og Stauning Whisky fandt vej til hylder og restauranter overalt i Danmark, blev det umuligt at følge med efterspørgslen. Der var ingen vej udenom endnu en opskalering, og i 2018 kunne Stauning slå dørene op til et nyt og moderne destilleri, der var bygget op fra grunden af.  

Destilleriet, designet med inspiration fra områdets karakteristiske fiskehytter, er blevet et ikon for regionens succes og genfundne selvtillid. Selvom kapaciteten er blevet tidoblet i forhold til de 80.000 liter om året, der blev produceret på gården, og selvom det nye destilleri emmer af innovation og moderne tænkning, så fremstilles Stauning Whisky i bund og grund på samme måde, som dengang de ni venner holdt til i i det nedlagte slagteri: lokalt dyrket rug og byg, gulvmaltning og små flammeopvarmede pot stills. Ikke fordi de er stædige, men fordi de ved, at det er den eneste måde at få den perfekte vestkystwhisky på og dermed leve op til Jim Murrays flotte ord. 

Main products

Stauning Rye, Stauning Smoke, Stauning KAOS, Stauning Curious, Stauning Bastard

Nice to know

Distillery: Yes

Open for tours/tastings: Yes

Boutique with fixed opening hours: Yes

Webshop: Yes International shipping: No

Cafe or restaurant: No

Venue for other events, concerts, etc.: Yes

Sleepover options: No

Here we are: Find on map of Denmark

Contact information

Stauning Whisky

Stauningvej 38

DK - 6900 Skjern

Tlf: +45 8844 2122

Mail: Kontakt

Web: Stauning